Maximale hypotheek met NHG in 2024 naar € 435.000

De grens voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat op 1 januari 2024 opnieuw omhoog. Volgend jaar bedraagt de maximale lening € 435.000. Huizenkopers die de woning willen verduurzamen, kunnen nog meer lenen.

Een man achter laptop met huizen die steeds groter worden
Nieuws
Datum: 16-11-2023

Elk jaar bepaalt de organisatie achter de NHG opnieuw de grens van de lening. Daarbij baseert ze zich op de actuele huizenprijs. Voor bestaande woningen bedroeg die in september van dit jaar € 422.000.

€ 30.000 meer

De verhoging van de NHG bedraagt € 30.000 ten opzichte van de huidige grens van € 405.000. Wilt u de nieuwe woning ook verduurzamen? Dan heeft u extra leenruimte. Als u energiebesparende voorzieningen treft, komt de NHG-grens in 2024 uit € 461.100.

Provisie en korting

Voor een NHG-hypotheek betaalt u bij het afsluiten ervan eenmalig een bedrag, de zogenoemde borgtochtprovisie. De hoogte daarvan is 0,6% van het totale hypotheekbedrag,. Die provisie verdient u in de meeste gevallen snel terug, omdat veel banken korting geven op de rente van een NHG-hypotheek. In het beste geval loopt die korting op tot maar liefst 0,6%.

Vangnet

Meer dan vier op de tien huiseigenaren in Nederland hebben een hypotheek met NHG. Die biedt onder voorwaarden een vangnet als zij te maken krijgen met financiële problemen, gedwongen verkoop of restschulden. Dat kan voorbeeld gebeuren bij arbeidsongeschiktheid of als gevolg van een echtscheiding.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een hypotheek met NHG? Heeft u andere vragen over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag