Sparen voor (klein)kinderen, hoe pakt u dat aan?

Veel ouders en grootouders sparen voor hun (klein)kinderen. Vaak met het doel om een deel van hun studie te betalen. Of als potje voor hun eerste woning. Dat sparen kan op meerdere manieren. Welke past het beste bij u?

Een opa helpt twee kinderen met sparen en doet muntjes geld in een spaarvarken
Nieuws
Datum: 29-04-2024

De eenvoudigste optie is het openen van een gewone spaarrekening. Het grootste voordeel hiervan is de flexibiliteit en de directe toegang tot het spaargeld als dat nodig is. Nadeel is dat rentetarieven op gewone spaarrekeningen over het algemeen lager zijn en meebewegen met de markt. Daardoor kan de aangroei van het spaargeld beperkt zijn.

Kinderrekening

Een alternatief is het openen van een speciale kinderrekening. Zo'n rekening biedt vaak een aantrekkelijker rentetarief en/of een bonusrente. Het belangrijkste nadeel is dat kinderrekeningen meestal een bepaalde termijn hebben, bijvoorbeeld totdat het kind achttien jaar is. Wilt u eerder geld opnemen, dan brengt de bank hiervoor kosten in rekening.

Spaardeposito

Is het langer vastzetten van geld geen probleem, dan kunt u één of meer spaardeposito's overwegen, al dan niet met verschillende looptijden. Die bieden over het algemeen meer rendement. Maar ook hier geldt: als u toch eerder een bedrag wilt opnemen, betaalt u daarvoor een 'boete'.

Op naam van het kind...

U kunt ervoor kiezen om de spaarrekening te openen op naam van uw (klein)kind of op uw eigen naam. Dat eerste kan een fiscaal voordeel opleveren. De Belastingdienst beschouwt sparen voor (klein)kinderen namelijk als het doen van een schenking en zo'n gift heeft een vrijstelling. In 2024 is dat voor ouders een bedrag van € 6.633 per jaar, voor grootouders en anderen € 2.658.

...of op uw eigen naam?

Het nadeel van sparen op naam van uw (klein)zoon of -dochter is dat die, zodra hij of zij achttien is, zelf over het geld kan beschikken. Houdt u de controle liever in handen? Kies dan voor sparen op een rekening die op uw naam staat. In die situatie valt het geld op de spaarrekening wel onder uw eigen box 3-vermogen.

Meer informatie

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of over sparen in het algemeen? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag